2013. augusztus 27., kedd

Pénztárcabarát ékszertartósítás



A legtöbb lányhoz hasonlóan én is rajonok az ékszerekért. Imádok az eBay-en és az AliExpress-en nézelődni új kincsek után, és mérhetetlenül nagy boldogsággal tölt el, amikor $1-ért sikerül valamit elvinnem. Ezekkel az olcsó bizsukkal viszont az a gond, hogy nagyon hamar elkezdenek kopni, és gyakran már 1-2 hordás után is csúnyán néznek ki. Éppen ezért nekiálltam keresgélni valami jó kis tartósító módszer után, és hamar rá is találtam a mai poszt "főszereplőjére", a színtelen lakkspray-re. 


Az én körömlakkos elképzelésem után egyből jobban hangzott ez a verzió, úgyhogy a legutóbb, amikor festékboltban jártunk, le is csaptam egy flakon színtelen fényes lakkspray-re. Ez egyébként Prisma Color márkájú és a 400 ml-es kiszerelés 1.095 Ft-ba került, de szerintem bármilyen színtelen lakkspray megteszi.




A dobozon elég szűkszavúan van feltüntetve a használati utasítás, tulajdonképpen csak annyi szerepel rajta, hogy használat előtt 2-3 percig rázni kell, majd 25-30 cm távolságból kell vele fújkálni. Mivel ez egy elég veszélyes anyag {belélegezve álmosságot és szédülést okozhat, bőrre kerülve pedig még rosszabbat} egyértelmű volt, hogy az udvaron fogom használni. A kis kerti asztalkánkat először leterítettem egy réteg fóliával, majd erre még rápakoltam néhány újságpapírt is, hogy legyen minek felszívnia a felesleges lakkot, majd szépen sorban kipakoltam az ékszereket. A gyűrűket, a fülbevalókat és a karpereceket közvetlenül az újságpapírra tettem, a nyakláncokat pedig azon az ékszertartón {amit egyébként Apukám csinált nekem egy régi állólámpából} rendezgettem el, amin amúgy is szoktam őket tárolni. Igyekeztem úgy tenni őket, hogy ne érjenek egymáshoz és, hogy minden szögből hozzájuk férhessek a spray-vel. Amikor ezzel megvoltam, kezdődhetett a fújkálás.






Azoknál a gyűrűknél, amiknél túl sok lakkot fújtam, az újságpapíron összegyűlt a felesleges anyag, úgyhogy simán csak odébb húztam őket egy fogpiszkálóval, nehogy odaragadjanak a papírhoz. Itt egyébként tényleg célszerű betartani a 20 cm távolságot, különben azokon a helyeken, ahonnan nem tudott lefolyni a felesleg, közelről látszik, hogy több anyag került. Nem feltűnő, meg egy második réteggel ezen lehet korrigálni, de jobb azért odafigyelni erre.

Az első réteg száradási ideje nagyjából 20 perc volt, de ez közben is simán csekkolható. Ha már nem ragad, akkor jó. A flakonon egyébként az szerepel, hogy legalább 10 percet kell várni a 2 réteg között. Miután megszáradt az első réteg, szépen átfordítgattam azokat az ékszereket, amiknek első körben csak az egyik oldalát sikerült lefújnom, a többin pedig ugyan úgy végigmentem még egyszer. 

A nyakláncokat ilyenkor érdemes egy picit átmozgatni, mert ha túl sok lakk kerül egy helyre, hajlamosak nagyon "megmerevedni". És ami még fontos, nekem csak utólag jutott eszembe, de a nyakláncokat célszerű úgy lefújni, hogy előtte leszedjük róluk a medált. Egyrészt így könnyebb mindkettőt "tartósítani", másrészt pedig így tuti biztos, hogy a medálok helyére is kerül a lakkból. 




A második rétegnek már több időt hagytam. Igazából ez is megszáradt fél óra alatt, de biztos ami biztos alapon, hagytam őket pihenni 2 órán keresztül. Én 6 pár fülbevalót, 16 gyűrűt, 5 karperecet és 13 nyakláncot fújtam le 2 rétegben, és a flakonnak nagyjából a felét használtam el, úgyhogy elég kiadós adag. 

A második réteget követően minden nagyon szép fényesre és egyenletesre száradt. Mivel ugye maga a lakk átlátszó, nem látni, hogy hová került belőle, {főleg az új, fényesebb ékszereken} de bízom benne, hogy sikerült mindenhol bevonni őket, és most már bátran hordatom őket anélkül, hogy egy-két alkalom után megkopnának.


Ti szerettek olcsóbb ékszereket viselni?  Hogyan szoktátok tartósítani őket? 






Címkék: , , ,

11 megjegyzés:

Időpont: 2013. augusztus 27. 11:47 , Blogger PAncsi írta...

De jót ötlet!
Nem hallottam még ilyesmiről, de tényleg nem árthat néhány olcsóbb ékszerre lakkot fújni :-)

 
Időpont: 2013. augusztus 27. 12:19 , Blogger djkaty írta...

Szuper ötlet, köszönöm a tippet. :-)

 
Időpont: 2013. augusztus 27. 13:07 , Blogger Unknown írta...

nagyon jó ötlet :D köszi :)

 
Időpont: 2013. augusztus 27. 14:45 , Blogger Dora írta...

Nagyon jó ötlet, köszi a tippet! :) Éppen most várom az első AliExpress "szállítmányomat", és nagyon izgatott vagyok! Őszintén megmondom, hogy eddig eszembe se jutott az ékszereket tartósítani, pedig volt már néhány bizsum ami csúnyán elkopott :(

 
Időpont: 2013. augusztus 27. 16:17 , Blogger Vincze Mariann írta...

Nagyon jó ötlet, tuti ki fogom próbálni! Köszi! :D

 
Időpont: 2013. augusztus 27. 16:59 , Blogger Thimmyke írta...

Micsoda ötlet! :) Nagyon jó.

 
Időpont: 2013. augusztus 27. 17:42 , Blogger Noristic írta...

Ez már nekem is eszembe jutott ,de még a kipróbálásig nem jutottam el. De majd most! ;)

 
Időpont: 2013. augusztus 28. 11:47 , Blogger Viki írta...

Jajj Lányok, nagyon örülök, hogy ennyire jó ötletnek tartjátok. Azt hittem rajtam kívül már mindnenki hallott róla. :D

 
Időpont: 2013. augusztus 31. 18:43 , Anonymous Névtelen írta...

Sziasztok! Senkit nem akarok lelombozni...de nem lesz tartós az eredmény :( Legalábbis én úgy jártam hogy bementem barkácsboltba, ezt ajánlották nekem is, na jó, nem pont ezt a márkát, így lehet ez a hiba. Nem tudom... minden esetre, pontosan ugyan így tettem én is, vártam bőven száradni is,...nos, némi hordás után jópár bizsuról összekukacosodva jön le a lakk :( Ráadásul koszos hatást is kelt. Van közte bolti és ebayes is. Nem mondom hogy tönkre tettem őket, de nem lettek tartósabbak sem. :( Hol lehet a hiba? Passz...Szóval körültekintésre intek mindekit, teszteljétek a megvett lakott 1-2 bizsun.

 
Időpont: 2013. november 4. 14:15 , Blogger Unknown írta...

Hogy állnak most a lefújt ékszerek a post óta?:) Esetleg írhatnál egy postot arról, hogy mennyire vált be, fotókkal:)

 
Időpont: 2015. november 15. 21:24 , Anonymous Névtelen írta...

Engem is nagyon érdekelne, hogy tényleg bevállt-e ez a lakkspray!
Én hajlakkal próbálkoztam, az nem jött be. Teljesen elvette az ékszer csillogását, és használatkor is úgyanúgy kopik, mintha nem csináltam volna vele semmit.

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal