2013. január 19., szombat

Amazon Kidle 5 Ebook olvasóA legutóbbi képes összefoglalóban mutattam egy képet az új kedvencemről, és mivel több kérdés is érkezett vele kapcsolatban, úgy döntöttem írok róla bővebben itt a blogon is, hátha mást is érdekel a téma. 

Mi is az az Ebook olvasó?
Nagyon mélyen nem szeretnék belemenni a témába, biztosan nagyon sokan tudjátok, hogy miről van szó, de hátha valakinek nem tiszta a dolog. Szóval az Ebook olvasó tulajdonképpen egy elektronikus könyv olvasó, amin különböző formátumú (AZW, MOBI, PDF, DOC, TXT, stb.) fájlokat (könyveket, jegyzeteket) tudunk olvasni. 

Az Ebook olvasó egyik legfontosabb jellemzője, hogy E ink kijelzővel készül, aminek az a lényege, hogy szinte teljesen olyan, mint egy sima papírlap. (Aki jobban bele szeretné magát ásni abba, hogy, hogyan is működik az E Ink kijelző, itt bővebben olvashat róla.) Nem világít, ezáltal nem is fárasztja a szemet, és ami még szuper benne, hogy a szabadban is minden probléma nélkül lehet olvasni, nem sötétül el a képernyő, mint mondjuk a laptop, vagy a telefon kijelzője. A technológiának köszönhetően pedig kifejezetten energia-takarékos, egy töltéssel akár egy hónapig is kibírja.
Miért éppen Kindle 5?
Ma már nagyon sok gyártó piacra dobta a saját Ebook olvasóját, és nagyjából már 15-20 ezer forinttól hozzájuthatunk egész jó olvasókhoz. Én jó pár tesztet és véleményt végigolvastam a témában rendelés előtt, és végül azért döntöttem a Kindle 5 mellett, mert az Amazon olvasója (a vélemények alapján) csúcsminőségnek számít a kategóriájában, és úgy voltam vele, hogy inkább egyszer áldozok rá nagyobb összeget, és cserébe egy minőségi gépet kapok. A Kindle-ön belül pedig azért választottam az 5-ös modellt (ami egyébként a 4-es modell 2012-es kiadása), mert egyrészt ez egy elég friss kiadás, másrészt mert érintőképernyőset semmiféleképpen sem akartam, harmadrészt pedig azért, mert a Paperwhite már nem fért volna bele a keretbe.

Néhány fontosabb adat a Kindle 5-ről
 - 6 E-ink pearl 600*800 kijelzővel rendelkezik
 - 2 GB a beépített memóriája (nem bővíthető, de szerintem ez nem túl nagy probléma, mert így is nagyjából 1400 könyv fér el rajta egyszerre)
 - beépített wifi van benne (én internetezésre nem használom, de végszükség esetén azért jól jöhet)
 - csupán 155 g a súlya, így bármikor bárhová könnyedén magunkkal cipelhetjük
 - mivel csak lapozáskor fogyaszt energiát, egyetlen feltöltéssel akár egy teljes hónapig is kibírja
 - 8 különböző betűméret és 3 betűtípus közül választhatunk
 - azáltal, hogy nem világít, kíméli a szemet (ebből adódóan sötétben nem tudjuk használni lámpa nélkül, na de ez a normál könyvekkel is így van)
 - megjegyzi, hogy egy adott könyvben hol jártunk, így amikor legközelebb megnyitjuk, onnan folytathatjuk az olvasást, ahol korábban abbahagytuk
 - ha egy könyvben megtetszik egy rész, könnyedén ki tudjuk azt emelni, és a gép ezeket a kiemeléseket egy külön mappában összegyűjti nekünk, így azokat bármikor, keresgélés nélkül át tudjuk futni (ez pl. tanulásnál nagyon jól jöhet)
 - kollekciókat tudunk benne létrehozni, így téma szerint is kategorizálhatjuk a könyveinket
 - természetesen könyvjelzőket is el tudunk helyezni a könyvekben, és ezek alapján is könnyen vissza tudunk lépni adott részhekhez
 - van benne külön keresési funkció is, ahol szavak, vagy oldalszám alapján tudunk keresni
 - beépített idegen nyelvű értelmező szótár is van benne, ez szintén nyelvtanulásnál lehet nagy segítség
 - kapunk hozzá egy USB csatlakozót is, amivel a számítógéphez csatlakoztatva tudjuk tölteni, illetve így tudjuk átmásolni rá a könyveket (egyébként a fényképezőm és a telefonom töltője is jó hozzá, úgyhogy simán lehet konnektorról is tölteni)
Rendelés - Honnan? Mennyiért?
A Kindle Ebook olvasókat régebben csak az Amazonról lehetett megrendelni, ma viszont már Magyarországról is könnyedén beszerezhetőek ezek a termékek, persze jóval az eredeti ár felett. Én hosszas vacillálás után úgy döntöttem, hogy inkább belföldről szerzem be, aminek több oka is van. Egyrészt a dollár akkori árfolyama miatt nagyjából "csupán" 6-7 ezer forinttal tudtam volna olcsóbban beszerezni, mint ha itthonról vásárolom, a másik dolog pedig, hogy ha bármi probléma lett volna vele, a reklamációt nem tudtam volna olyan gördülékenyen lezavarni angolul, mint magyarul. Ezért úgy döntöttem, hogy inkább fizetek érte valamivel többet, de ha gond van, egyből tudok lépni. Végül a szállítási idő, az értékelések és a garancia alapján a Grando.hu-n keresztül rendeltem meg a gépet a First Computer-től. 

Mivel pont a karácsonyi időszak alatt (hozzátéve hétvégén) rendeltem meg, az ígért 2 munkanapból 3 lett, ami összességében egy másfél hét alatt jött össze. Személyes átvétel csak Budapesten volt lehetséges ezért Pick Pack pontos szállítást választottam, ami 590 Ft-ba került, így az olvasóért és a szállításért összesen 37.260 Ft-ot fizettem. A szállítás egyébként nagyon korrekt volt, kaptam a kis csomagomhoz egy rakszámot, amivel folyamatosan nyomon tudtam követni, hogy éppen merre jár az olvasó. Amikor pedig megérkezett a Pick Pack pontra, SMS-ben értesítettek, hogy mehetek érte. Fizetni egyébként személyesen kellett az átvételnél. 
Mindkét oldalon van 2-2 lépegető gomb, amivel előre, illetve hátra tudunk lapozni, így a balkezesek is minden probléma nélkül tudják használni a gépet.
Az olvasó alsó részén találunk még néhány gombot, a vissza gombbal értelemszerűen az előzőleg megnyitott oldalra (szintre, dokumentumra) tudunk lépni.
Balról a második gomb megnyomásával a billentyűzetet tudjuk előhívni, például ha keresni akarunk valamit, vagy éppen megjegyzést akarunk hozzáfűzni egy-egy részhez, merthogy ilyet is lehet.
A következő, 4 irányú navigációs gombbal tudjuk (többek között) előcsalogatni ezt a képernyőt az egyes könyveknél. Itt lehet például hozzáadni az adott könyvet egy kollekcióhoz, vagy éppen az elejére, vagy egy meghatározott oldalára ugrani. Ezen túlmenően az egyes szinteken (kollekciókon) belül is ezzel a gombbal tudunk kiválasztani egy adott könyvet.
A menü gomb megnyomására jön elő ez a kis fülecske, ahol a betűméretet, betűtípust tudjuk beállítani, illetve itt is létre lehet hozni, illetve át lehet nevezni a kollekciókat. Az utolsó home gombbal pedig a főképernyőre tudunk ugrani. 
Alul pedig a töltő helyét, illetve a bekapcsoló/kikapcsoló gombot találjuk.
A biztonságos szállítás és tárolás miatt célszerű venni hozzá egy kis tartókát is. A Kindle tokok itthon és az Amazon honlapján is nagyon drágák, és mivel nem szerettem volna 5-7 ezer forintot kiadni érte, inkább az Ebayről rendeltem egy olcsóbb változatot. A célnak ez is tökéletesen megfelel, szerintem egyáltalán nem kelt gagyi hatást, és a szállítás is meglepően gyors volt (ha jól emlékszem 10 nap alatt meg is érkezett).

Összességében nagyon elégedett vagyok az olvasóval, az utóbbi idők egyik legjobb vételének tartom. Lassan egy hónapja használom, már elolvastam rajta nagyjából 1000 oldalt, és ezalatt az idő alatt egyszer töltöttem fel. Utazás közben is kipróbáltam, és tényleg ugyan olyan, mintha egy könyvet olvasnék, össze sem lehet hasonlítani pl. egy laptoppal, vagy telefonnal való olvasással. És ami külön szuper, hogy az utóbbi három hétben naponta legalább 5-6 órát használtam, és egyáltalán nem fárasztotta a szememet. Nekem a végső löketet az adta meg a vásárláshoz, hogy meguntam, hogy minden félévben rengeteget költöttem a különböző egyetemi jegyzetek nyomtatására, aminek az árából már simán meg tudtam volna venni ezt az olvasót  korábban is, arról nem is beszélve, hogy a szállítása is sokkal egyszerűbb, mint a rengeteg papírlapnak. Ami pedig már csak hab a tortán, hogy így rengeteg olyan könyvet el tudok olvasni, amiket könyv formátumban nem biztos, hogy megvettem volna. 

Én mindenkinek melegen tudom ajánlani az Amazon Kindle 5 Ebook olvasóját. Igaz, hogy nem egy olcsó dolog, de szerintem mindenképpen megéri spórolni rá, mert hosszú távon visszahozza az árát. Ha pedig úgy vesszük, hogy nagyjából 10 könyv árából megvan, akkor már nem is tűnik olyan drágának.


Nektek mi a véleményetek az Ebook olvasókról?


Címkék: , ,

43 megjegyzés:

Időpont: 2013. január 19. 19:59 , Blogger Dia írta...

meghoztad a kedvem hozzá rendesen:) sajnos nem sok időm meg erőm van mostanság olvasni (a tananyagon kívül..) de szeretnék ezen változtatni és ez jó megoldás lenne:) asszem az MK óra mellett új célom van:D

 
Időpont: 2013. január 19. 20:07 , Blogger Eni írta...

Nagyon hasznos bejegyzés volt, köszi! :)

 
Időpont: 2013. január 19. 20:20 , Blogger Shelbe írta...

Én is egy könyvolvasót kértem keresztapámtól karácsonyra. Kicsit nehéz volt neki elmagyarázni végül pedig ahol vásárolt csak tablet volt, így azt kaptam. Persze örülök ennek is, kicsit többet is tud, egyedül energiatakarékossági szempontból bánom.

 
Időpont: 2013. január 19. 20:25 , Blogger Andus írta...

Nagyon hasznos bejegyzés! :) Tényleg töviről-hegyire bejártad a témát, nagyon részletes volt, köszi szépen! Felélesztetted bennem a költekező ösztönt, mert ez így elég hasznos vételnek tűnik, és jól is jönne a felsőoktatáshoz, pláne, ha nem fárasztja a szemet.:)

 
Időpont: 2013. január 19. 20:32 , Blogger Helga Gyöngyösi írta...

Én is gondolkodtam már rajt , de attól félek, hogy azok a könyvek amiket szívesen olvasnák nincsenek meg ilyen elektronikus formában. :/

 
Időpont: 2013. január 19. 20:39 , Blogger Juctus írta...

Köszi ezt a kis bemutatót! Én is gondolkozom egy ilyen beszerzésén ,és ez nagyon jól jött most számomra :)

(www.beautybyjuctus.blogspot.com)

 
Időpont: 2013. január 19. 20:56 , Blogger Nóra írta...

Már egy ideje érik bennem az elhatározás :)

 
Időpont: 2013. január 19. 21:38 , Anonymous Névtelen írta...

Nagyon érdekes volt, eddig fogalmam nem volt miért ilyen a kijelzője, bár őszintén még most sem nagyon tudom, hogyhogy működik :D Valószínűleg nem fogok venni ilyet, még most is kicsit olyan érzésem van, hogy akkor már inkább könyv, de az okos megoldásai (oldalmegjegyzés, jegyzetelés lehetősége, egyszerre több könyvet tud "tárolni") miatt valóban egyedülálló és valakinek biztosan hasznos! :)

 
Időpont: 2013. január 19. 21:44 , Blogger dorcsinagy írta...

Nagyon jól összeszedted a dolgokat.:) Bennem is érlelődik már egy ideje a gondolat, csak szeretnék először élőben látni egyet és meggyőződni arról, hogy tényleg olyan a kijelzője, mint amilyennek leírják.
Magyar nyelvű könyveket honnan tudsz letülteni hozzá? Ja és szótár funkció van benne?

 
Időpont: 2013. január 19. 22:32 , Anonymous Névtelen írta...

Jó kis bejegyzés! :) Én is gondolkozok egy ilyen e-book olvasóban, csak attól félek,h amikor olvasnék rajta, nem lenne olyan jó "hangulatú" mintha mondjuk télen egy forrócsoki mellett egy papírkönyvet lapozgatnék. Neked nincs ilyen érzésed?

 
Időpont: 2013. január 19. 23:33 , Blogger hkorinna írta...

Ugyanilyet vettem én is a napokban, a tokot most várom hozzá szintén ebayről (remélem, olyan jó lesz, mint a tied)! :D

 
Időpont: 2013. január 20. 9:13 , Blogger djkaty írta...

Szuper kis olvasó, mindenkitől csak jókat hallok róla, de én még maradok a papíralapúnál, valahogy kell az érzés, az illat, minden :-)

 
Időpont: 2013. január 20. 10:59 , Anonymous Névtelen írta...

Nagyon jó kis poszt! :) Egyszer én is szeretnék egy ilyet! :)
Az időutazó felesége pedig nagyon jó könyv, én már olvastam és imádtam! :)

 
Időpont: 2013. január 20. 11:02 , Anonymous Névtelen írta...

Engem az érdekelne ezekkel kapcsolatban, hogy könyvet honnan lehet rá letölteni? vagy fizetni kell érte? (nincs ingyenes megoldás?), valamint, hogy magyar nyelvűek vannak-e bőven (főleg újak), mert az angol tudásom elég csekély... :S

 
Időpont: 2013. január 20. 11:09 , Anonymous Névtelen írta...

Engem is ugyanez érdekelne? Honnan lehet rá könyveket letölteni? Illetve fenn vannak-e az új könyvek is magyarul valahol? Mert engem az tart vissza elsősorban, hogy hiába az ebook olvasó, ha nincsenek fenn az új könyvek sehol, vagy csak drága pénzért lehet őket letölteni valahonnan.

 
Időpont: 2013. január 20. 12:27 , Blogger Viki írta...

Sajnos nekem sem volt túl sok időm a tananyagon kívül mást olvasgatni, de azért így sem panaszkodom. Már rengeteg könyvet letöltöttem, amik csak arra várnak, hogy véget érjen a vizsgaidőszakom, és végre elolvashassam őket. :)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:28 , Blogger Viki írta...

Örülök, hogy hasznosnak találtad, Eni! ;)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:30 , Blogger Viki írta...

Amikor én érdeklődtem ebook olvasók iránt, az eladó minden áron tabletre akart rábeszélni, de mondtam neki, hogy nekem kifejezetten olvasásra kell, meg amúgy is ott van az okostelefonom, az szinte bármire képes, amire egy tablet. :)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:32 , Blogger Viki írta...

Örülök, hogy segíthettem feléleszteni benned a költekező ösztönt. :D
Egyébként viccet félretéve, tényleg nagyon hasznos kis szerkezet, egy pillanatra sem bántam meg, hogy megvettem. Tanulni és olvasni is nagyon élvezetes rajta (már amennyire a tanulás az lehet :D).

 
Időpont: 2013. január 20. 12:37 , Blogger Viki írta...

Nagyon sok könyv megtalálható már elektronikus formátumban is (méghozzá ingyen). Ezen az oldalon nagyon sok új könyvet megtalálsz Fejős Évától és Vass Virágtól, de letöltheted az ötven árnyalat trilógiát, sőt még a Rukkola legkeresettebb könyveit is. :)

http://www.pirateclub.hu/forum/167-digitalis-koenyvek-tutorialok-dl/

 
Időpont: 2013. január 20. 12:38 , Blogger Viki írta...

Örülök, hogy hasznosnak találtad, Juctus! :)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:39 , Blogger Viki írta...

Bennem is elég sokáig érlelődött, de a mostani vizsgaidőszak meggyőzött, hogy hosszú távon jó befektetés. :)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:43 , Blogger Viki írta...

A wikipédián egy rajzzal elmagyarázzák, hogyan működik, szerintem nagyon érdekes. :)
Igazából én soha nem ragaszkodtam ahhoz, hogy valamit papír formátumban olvassak, emlékszem anno még a Twilight sorozat egyik részét is laptopról olvastam el. A szemem annyira nem szerette a dolgot, de én nem igazán törődtem vele. :D

 
Időpont: 2013. január 20. 12:46 , Blogger Viki írta...

Szerintem Media Markt-ban biztosan van ebook olvasó is. Ha nem is pont Kindle, arra szerintem jó, hogy legalább megnézd, hogyan mutat élőben a dolog.
Magyar nyelvű könyveket a fentebb írt linkről (http://www.pirateclub.hu/forum/167-digitalis-koenyvek-tutorialok-dl/) szoktam letölteni, de egyébként ha google-ban rákeresel ott is sok mindent meg lehet találni. :)
Ha jól tudom csak értelmező szótár van benne, ami idegen nyelven magyarázza a szavak jelentését.

 
Időpont: 2013. január 20. 12:51 , Blogger Viki írta...

Igen, sokan említik ezt a "könyv hiánya" dolgot, de szerencsére ez engem egyáltalán nem zavar. Néhány szempontból jobb is, mint egy könyv. (Például, amikor a barátod éppen próbál melletted elaludni, még a legóvatosabb lapozás is idegesítően nagy hanggal tud járni. :D) A másik előnye, hogy ehhez elég egy szabad kéz, és ami nálam hatalmas előny, hogy tokkal együtt sincs 20-30 dkg-nál több, úgyhogy mindig magammal viszem, nem úgy, mint mondjuk egy 500 oldalas könyvet. :)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:52 , Blogger Viki írta...

Jajj, ez nagyon szuper, remélem Te is nagyon fogod szeretni! :)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:52 , Blogger Viki írta...

Elhiszem, sokan ragaszkodnak a "könyv érzéshez". :)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:54 , Blogger Viki írta...

Köszi, örülök, hogy tetszett! :)
Jajj, az időutazó feleségét még sajnos nem sikerült elkezdenem, de ez lesz az első a vizsgaidőszak után, amit el fogok olvasni. A filmet már legalább 30-szor láttam, remélem, hogy a könyv is legalább olyan jó (ha nem jobb) lesz. :)

 
Időpont: 2013. január 20. 12:57 , Blogger Viki írta...

Nagyon sok magyar nyelvű könyvet le lehet már tölteni, újakat is. Persze sok könyváruház kínál ebook könyveket a papír alapúaknál jóval olcsóbban, de ezeket többnyire ingyen is meg lehet találni egy kis kutakodás után. :)

Neked is belinkelem a címet, ahonnan én mostanában töltögetek: http://www.pirateclub.hu/forum/167-digitalis-koenyvek-tutorialok-dl/

 
Időpont: 2013. január 20. 12:59 , Blogger Viki írta...

Szerencsére ez ma már nincs így, persze van némi átfutási idő, mire megjelennek ezek a könyvek (ingyenesen) letölthető oldalakon, de annyit szerintem megéri várni rájuk. :) Az előző hozzászólásnál megtalálod a linket, itt nagyon sok újdonság fent van. :)

 
Időpont: 2013. január 20. 20:47 , Blogger Thündérke írta...

Annyira szeretnék egy ebook olvasót :) örülök, hogy írtál róla!

 
Időpont: 2013. január 23. 13:00 , Blogger Biu írta...

Használd egészséggel :). Én is Kindlet kaptam karácsonyra, én a hármasat kértem, mert oda vagyok a qwertys dolgokért, illetve a 3g miatt is szerettem volna inkább a 3-as szériát. Én is nagyon nagyon szeretem, már azóta elolvastam rajta jó pár könyvet, és semmivel sem kevésbé élvezhető, mintha igazi könyvet olvasnék 4gb-ra ráfér nagyon sok könyv, fel is olvas, ami külön jó (bár elég viccesen hangsúlyoz, de mindegy :D) Szóva igazából magam is csak jókat tudnék elmondani.

 
Időpont: 2013. január 23. 14:15 , Anonymous Névtelen írta...

Szia! Nekem is ilyenem van, fel is töltöttem rá pdf formátumba könyveket viszont így nagyon kicsik a betűk:S Van erre valami megoldás? Előre is köszi!:)

 
Időpont: 2013. január 23. 14:37 , Blogger Viki írta...

Ha nagyon akarod, akkor egyszer biztosan összejön. :) Én most készítettem egy motivációs táblát, amire azokat a dolgokat ragasztgattam rá (újságból kivágva), amiket szeretnék majd megszerezni, elérni. Nem rövid távú célok, biztos, hogy nem lesznek meg egyhamar, de így legalább minden nap látom, hogy miért küzdök. :) Azt mondják az okosok, hogy ezzel a módszerrel be lehet vonzani dolgokat az életünkbe. Én adtam neki egy esélyt, talán Neked is meg kellene próbálnod! :)

 
Időpont: 2013. január 23. 14:39 , Blogger Viki írta...

Teljesen egyetértek Veled abban, hogy semmivel sem kevésbé élvezhető, mint egy könyv. Én imádom, alig várom, hogy végre úgy igazából használatba vehessem, és ne csak a tanulnivalót olvassam rajta. :D

 
Időpont: 2013. január 23. 14:46 , Blogger Viki írta...

Szia!

Két tippem is van a problémára, az első: nyisd meg a dokumentumot, majd nyomd meg a menü gombot (a home mellett, 4 vízszintes csík van rajta), ekkor feljön egy kis fül jobb oldalon, ahol ha rámész a Change font size-ra, akkor a jobbra-balra navigáló gombbal tudod változtatni a betűméretet, ha megvan a megfelelő méret, a középső gombban "leokézod".

Ha ez nem lenne jó, akkor szerintem a fájl kiterjesztésével lehet a probléma. A Kindle olvasók elsősorban azw. és mobi. kiterjesztéseket olvasnak, ezért lehet, hogy át kellene konvertálnod a dokumentumot. Én a Hamster nevű konvertálót használom, nagyon egyszerű vele dolgozni, innen le is tudod tölteni: http://www.hamstersoft.com/free-ebook-converter

 
Időpont: 2013. január 23. 16:08 , Anonymous Névtelen írta...

A kiterjesztéssel volt a gond, nagyon köszönöm a tippet!! :)

 
Időpont: 2013. január 24. 19:38 , Blogger Viki írta...

Szívesen, örülök, hogy megoldódott! :)

 
Időpont: 2013. január 26. 5:57 , Blogger Szabina írta...

Én is elsödlegesen a papír formátútmú könyveket szeretem, de azt hiszem míg nem költözünk saját lakásba igyekszem minimalizálni a vásárlásukat. Valahogy mindig vesznek el dobozok költözések alatt. Engem az érekelne hogy van-e magyar menüjű e-book? Illetve lehet hozzá kapni kislámpát a sötétben olvasáshoz?:)

 
Időpont: 2013. január 26. 11:01 , Blogger Viki írta...

Lehet kapni magyar menüset is, ilyen pl. az Alcor Poet ebook olvasója, de ha google-ben rákeresel, biztosan többet is kiad. Kislámpákat is lehet természetesen kapni az olvasókhoz, a legtöbbjük olyan, amit a tokra lehet rácsíptetni, én mégsem javaslom őket önmagukban, mert ezek szerintem olyan kevés fényt bocsátanak ki magukból, hogy tuti a szemkárosodás. Persze egyszer-kétszer belefér, ha gyenge fény mellett olvas az ember, de hosszú távon annak biztos, hogy szemüveg lesz a következménye.

 
Időpont: 2013. március 20. 0:36 , Anonymous Névtelen írta...

Szia!

Ugyanilyen olvasót vettem a napokban. Egy problémám van, mikor olvasok (meg alapból is) az olvasó felület felső részén mindig ott van kb. egy félcm-es sávban a kereső. Akkor is ott van, mikor olvasnék rajta. Nagyon zavaró, mivel így eltakarja a felső 1-2-3 sort. Nem tudok rájönni, hogy tudnám azt eltüntetni onnan. Van esetleg valami ötleted?

 
Időpont: 2016. január 20. 22:34 , Blogger Szabella írta...

Karácsonyra megkaptam:) Egy PW2 boldog tulaja lettem, azóta molyra is betörtem:)

 
Időpont: 2016. január 20. 22:36 , Blogger Szabella írta...

Karácsonyra megkaptam:) Egy PW2 boldog tulaja lettem, azóta molyra is betörtem:)

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal