2012. december 28., péntek

DIY Karácsonyi ajándékaimMivel Anya követi a blogot, és minden bejegyzést elolvas, nem tudtam korábban megmutatni Nektek, hogy milyen kézzel készített ajándékokkal készültem idén. De ami késik, nem múlik, remélem azért így Karácsony után is hasznosnak fogjátok találni, és a későbbiekben tudtok esetleg ötletet meríteni belőlük. Az alap elgondolás az volt, hogy mindenkinek olyan ajándékot készítek, ami hasznos, és tényleg fog neki örülni az, aki kapja.


Apa - 2012-es Forma 1 futamok
Apáról tudni kell, hogy nagy Forma 1 rajongó, és régebben minden egyes futamot felvett videó kazettára, aztán unalmában azokat nézegette vissza. Jó pár évig ment ez így, a kazetták már rongyosra lettek nézve, és az újabb felvételek is elég rossz minőségűek voltak, úgyhogy elkezdtünk az interneten keresgélni, és rábukkantunk erre az oldalra, ahonnan mindenféle autóversenyzős, motoros, rallys videót lehet letölteni. Tavaly már jó pár "évadot" letöltöttem Neki, viszont indén nem említette, hogy szeretné, ha a mostaniakat is kiírnánk, úgyhogy eléggé adta magát a helyzet, hogy neki ezt fogom elkészíteni. A 20 futam 7 DVD-re fért rá, ezeknek külön készítettem színes kartonból egy-egy tartókát, hogy ne karcolódjanak.

Anya - 2013-as Inspirációs napló
Még régebben olvastam egy cikket az Urban : Eve oldalon a Postbookról, és mivel én mindent szeretek leírni, kiírni magamból, egyből elkezdte birizgálni a fantáziámat ez a kis könyvecske, de akkor valahogy annyiban maradt a dolog. Aztán néhány hete, amikor ismét előkerült valahol a Postbook, úgy döntöttem rendelek belőle egyet magamnak. Leadtam a rendelés, a kis könyvecském pár napon belül meg is érkezett, és amikor a kezembe vettem és beleolvasgattam, arra gondoltam, hogy Anyának is milyen szuper lenne egy ilyen Karácsonyra. Aztán valahogy sikerült továbbgondolnom a történetet, és kitaláltam, hogy készítek Neki egy inspirációs naplót a Postbook alapján. Mivel Anya mindig rohan, nincs túl sok ideje magára, ezért beiktattam minden napra egy "5 perc Én" programot is (a megválaszolandó kérdések mellé), amiben minden egyes nap más-más területet veszünk kezelésbe, így az arcpakolásoktól kezdve a lábfürdőig elég sok minden helyet kapott benne. Illetve minden napra jutott egy napi gondolat, bölcsesség is, ezeket nagy részben Demotiválóról szedtem össze. Mivel nem kétoldalasra nyomtattam a naplót, a bal oldalon üres lapok vannak, ide tud különböző motivációs képeket, szövegeket vagy egyéb megjegyzéseket írni. Ahogy a képen is láthatjátok, maga a napló nincs dátumozva, tehát akkor válaszolja meg az adott napi kérdéseket, amikor akarja, összesen 182 napra elegendő lap van benne, tehát, ha 2 naponta tölti ki egyet, akkor egy teljes évre elég.

Hugi - Ékszertartó gipszből
Ahhoz képest, hogy a Húgom ajándékán kezdtem el leghamarabb gondolkodni, az övé lett kész a legkésőbb. Neki először egy pólót szerettem volna készíteni, amire vasalható matricával került volna valamilyen kép, vagy szöveg, de amikor megláttam Pinteresten ezt a kéz formájú ékszertartót egyből tudtam, hogy ez lesz a tökéletes ajándék. Viszonylag könnyen elkészíthető, de arra készüljünk fel, hogy nem egyemberes munka lesz. Első lépésként el kell készíteni a gipszet, nagyjából tejföl sűrűségűre kell keverni. Ha hígabb, akkor nehezebben fog megkötni, viszont elvileg keményebb és törhetetlenebb lesz. Ha megvan a megfelelő sűrűség, akkor egy mosogatókesztyűbe kell ölteni a gipszet, és várni, amíg megköt, ez nagyjából 15-20 perc. Amikor már kezd kötni a massza, szépen lehet formázni a kézen, hiszen ahogy beleöntjük a gipszet, a súly miatt a kézfej rész eléggé duci lesz (mondjuk úgy, hogy nem kimondottan kéz formájú), de egy kis nyomogatással egészen emberivé lehet varázsolni. Ha már megkötött, óvatosan húzzuk le róla a kesztyűt és radiátoron szárítsuk addig, amíg teljesen fehér nem lesz (én 3 napig szárítottam). Ezután jön egy kis esztétikai munka, ha túl vastagnak találjátok az ujjakat, akkor valamilyen csiszolóval lehet vékonyítani rajtuk, de ez egyébként ki is hagyható. Végül pedig jöhet a festés, mivel Anyának volt itthon fényesre száradó akril festéke, én ezzel festettem le, 2 rétegben már nagyon szépen fedett. Az akril festék egyébként elég gyorsan, 2-3 óra alatt teljesen megszárad. Valószínűleg önmagában is megállt volna a kéz, de mi (Apa) készítettünk hozzá egy talpat is, és ebbe csavaroztuk bele, így sokkal stabilabb.Ahogy észrevettem, mindenki örült az ajándékának, úgyhogy én is nagyon elégedett voltam.


Ti szoktatok DIY ajándékot készíteni? És kapni? Hogy tetszenek az én ajándékaim? Megpróbálkoznátok esetleg valamelyikkel?


35 megjegyzés:

 1. Jajj nagyon jók lettek, mindegyik nagyon szuper, ügyes vagy :)
  Én általában próbálok saját készítésű dolgot adni, idén sem volt máshogy :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Dii. Te miket készítettél? :)

   Törlés
 2. ezek fantasztikus ajándékok, de főleg a húgod ajándéka áll hozzám közel:)) nagyon ügyes vagy;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik. :)

   Törlés
 3. Nagyon ügyes vagy!Hihetetlen.A családod biztosan örült az ajándékoknak! A könyv pedig anyukádnak... nem találok szavakat,de minden elismerésem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Fanni. :) Hát igen, úgy tűnt, hogy mindenki örült annak, amit kapott. :)

   Törlés
 4. Hű ezek nagyon szuper ajándékok, ügyes vagy, mindegyik nagyon szép lett :)

  VálaszTörlés
 5. Én idén anyáéknak egy nagy képkeretbe ragasztottam képeket ,sorrendben ahogy nőttünk fel :) Tetszett nekik :)

  A te ajándékod is tetszik :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jajj, biztosan nagyon szuper lett, gondolom Anyukádék is örültek neki. :) Mi a nagyszülőknek már néhány éve mindig készítünk (pontosabban Anya készít) naptárat a fényképeinkből. :)

   Törlés
 6. nagyon szuper ajándékok, gratulálok Viki! :)
  főleg a hugid és anyukád meglepije tetszik, nem is a megszokott diy prodzsektek, nagyon jó gondolat! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Dyna, örülök, hogy tetszenek. :)

   Törlés
 7. Én is szeretnék készíteni ilyen kezet :) csak nem is tudom, hogy álljak neki, a festéket milyen márkájú, olyan szépre száradt mint a porcelán :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Húú, most nem ugrik be a neve, de majd utánanézek. :) Egyébként élőben is tökre olyan, mintha porcelán lenne. :)

   Törlés
  2. Megnéztem, Pentart akrilfesték a neve. Az Auchanban 500-900 Ft között mozog a tégelyes változat, attól függően, hogy milyen finishűt választasz. Ha jól emlékszem a gyöngyházfényű volt a legdrágább, és a legszebb is egyben. :)

   Törlés
 8. Azta... Nagyon kreatívak lettek az ajándékok, nagyon ügyes vagy! Tényleg nagyon jók! :)

  VálaszTörlés
 9. Hú, ezek nagyon szuper ajándékok, talán az inspirációs napló lett a kedvencem! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Korinna, nekem is az a kedvencem egyébként az összes közül. :)

   Törlés
 10. Nagyon szuperek az ajándékok, irigyeltem is, hogy nem én találtam ki. Bármilyen ajándéknak örül az ember, de én ezen ajándékok láttán azt éreztem, hogy mennyi szeretet és odafigyelés van irányunkban. Az elkészítésre fordított időről már nem is beszélek. Mi mindent csinálhattál volna az alatt az idő alatt! Mindenkinek személyre szabott, TÖKÉLETES ajándék! Köszi.Puszi. Anya

  VálaszTörlés
 11. Nagyon ügyi és kreatív vagy! Nekem a kézfej tetszik a legjobban, tök jól kihasználnám én is. :D Régen nekünk is volt, úgy vettük készen, csak idővel letöredeztek az ujjacskák. :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Viktória! :) Hát remélem ez nem fog egyhamar letörni... :D

   Törlés
 12. Nagyon ügyes vagy, a minden nagyon klassz lett. :)

  VálaszTörlés
 13. Jaj, de jók! :) Szeretem én is az ilyen DIY cuccokat, annyira ötletesek és egyediek. :) Nagyon ügyes vagy! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek. :)

   Törlés
 14. Mindegyik nagyon szuper ötlet :) Via inspirációs naplóját én is használom régóta (meg zónázom is), jól néz ki ilyen megvalósításban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hmm, azt már én is sokszor nézegettem, de egyelőre még nem szántam rá magam a zónázásra. Pedig biztosan jó, ha az ember egyszer rááll a rendszerességre.

   Törlés
 15. Jajj nagyon ügyes vagy!!! :) Ezek a DIY ajándékok egytől egyik szuperek, anyukád ajándéka az abszolút favorit, de a húgodé is nagyon tetszik!!!! Ilyenkor bánom, hogy elég szegényes fantáziával vagyok megáldva és én mindent boltban veszek, pedig szerintem a saját kézzel készített ajándékoknak nagyobb az értéke. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az esetek többségében én sem vagyok ennyire kreatív, de most időben elkezdtem gondolkodni, hogy kinek mit készíthetnék. :D
   Egyébként abszolút egyetértek az utolsó mondatoddal, valóban sokkal többet ér a kézzel készített ajándék, mint a boltban vásárolt. Persze azt is szeretetből (legalábbis remélhetőleg) veszi az ember, szóval az is ugyan olyan értékes. :)

   Törlés
 16. Imádom ezt az ékszertartót!

  VálaszTörlés
 17. Nagyon ügyes vagy! :) Szuperjó minden! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy tetszenek. :)

   Törlés