2013. január 29., kedd

E-book olvasó - Könyvek letöltése, konvertálása

Mivel érkezett még néhány kérdés az E-book olvasóval kapcsolatban, úgy döntöttem, hogy szentelek neki még egy bejegyzést. Ahogy észrevettem, a hozzászólások alapján, a legtöbben amiatt ódzkodtok az ebook olvasótól, mert nem lehet megszerezni a legújabb könyveket elektronikus formátumban (ingyen). Szerencsére ez ma már nincs így, nagyon sok oldalról lehet letölteni könyveket, a klasszikusoktól kezdve a legfrissebb regényekig. 

Honnan?
Én általában 2 helyről "szerzem be" a keresett könyveket, az egyik a pirateclub, ahol a nyelvkönyvektől kezdve, a szakács-és barkácskönyveken át rengeteg új regénnyel is találkozunk. Itt ingyenes a regisztráció, sőt, ha a Facebook profilunkkal jelentkezünk be, akkor regisztrációra sincs szükség. Lehet csak simán lapozgatni a feltöltések között, de ha van konkrét elképzelésünk, hogy mit szeretnénk letölteni, akkor egyszerűen beírjuk a keresőmezőbe, és az oldal már ki is adja a találatokat.

A másik beszerzési forrásom a sokak által ismert ncore. Na itt már valamivel bonyolultabb a "bejutás", hiszen magunktól nem, csak meghívó útján tudunk regisztrálni. Abban viszont szinte teljesen biztos vagyok, hogy mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse Facebookon, aki tud küldeni meghívót. Ha sikerült beregisztrálnunk, mondhatni, hogy eljutottunk a Paradicsomba, itt ugyanis szinte mindent megtalálunk. Enyhe túlzással azt is mondhatnám, hogy ami nincs fent ncore-on, az nem is létezik. Itt a Rukkola legkeresettebb könyvei szinte egytől egyig megtalálhatók, de a Shopline top 10-es listájáról is elég sok könyvre rá lehet itt bukkanni. 

Hogyan?
A másik leggyakoribb kérdés, hogy miután megvannak a könyvek, hogyan és milyen formátumban tudjuk rátölteni azokat az olvasóra. Az előző bejegyzésben azt írtam, hogy az Amazom Kindle 5 sokféle formátumot felismer, beleértve a txt-t, pdf-et, doc-ot is, de elsősorban az azw és a mobi kiterjesztéseket kezeli teljes körűen. Na de mit is jelent ez? Tulajdonképpen annyit, hogy ugyan úgy el tudunk rajta olvasni egy pdf kiterjesztésű fájlt is, mint egy mobi-t, csak nem olyan minőségben. Nem törvényszerű, de én például a pdf-nél azt tapasztaltam, hogy jó pár szövegrészt nem balról -jobbra egy sorban hozott az olvasó, hanem egymás alatt, így pedig sajnos egyáltalán nem volt élvezhető az olvasás. A másik probléma pedig, ami még felmerült, hogy pdf-nél a betűméretet sem lehet állítani úgy, mint a mobi-nál. Ezek talán elsőre apróságoknak tűnnek, de olvasás közben elég zavaróak tudnak lenni. 

Mivel?
Természetesen akkor sincs semmi probléma, ha a megszerzett könyv kiterjesztése nem mobi vagy azw, hiszen egy konvertáló programmal ezeket könnyen olvasóbaráttá tudjuk konvertálni. Én jelenleg a Hamster ebook konverterét használom, ami ingyenes és magyar nyelvű. A használata nagyon egyszerű, biztosan mindenki első nekifutásra is tudja használni, de ha mégsem, akkor néhány lépésben leírom, hogy hogyan is tudunk konvertálni ezzel a programmal. 

1. Miután letöltöttük és telepítettük a programot, nyissuk meg és válasszuk a Fájlok hozzáadása gombot. Ezt követően jelöljük ki a konvertálandó fájlokat, majd menjünk a Megnyitás-ra. 


2. Ha ezzel megvagyunk, a gép elkezdi feldolgozni a fájlokat, ez néhány percig tart attól függően, hogy hány dokumentumot jelöltünk ki egyszerre.


3. Ezt követően kattintsunk a Következő gombra. Láthatjuk, hogy a program olvasónként (lejjebb görgetve pedig formátumonként) adja meg a választható formátumokat. Jelöljük ki az olvasónk típusát, majd a lenyíló menüben azt, hogy milyen formátumba szeretnénk konvertálni. 



4. Ha megvan a megfelelő formátum, menjünk a Konvertálás gombra. Ekkor a felugró ablakban ki kell választani, hogy melyik mappába szeretnénk elmenteni az új dokumentumot, majd megnyomni az OK-ot, innentől kezdve pedig a program elkezdi a konvertálást. 


5. Közben láthatjuk, hogy hány százaléknál tart a konvertálás, és ha akarjuk, meg is állíthatjuk a folyamatot a Leállítás gombra kattintva. 


6. A program jelzi, ha minden kijelölt dokumentummal elkészült. Ekkor egyből megnyithatjuk a dokumentumokat tartalmazó mappát, vagy visszamehetünk a listához. Ha új könyveket szeretnénk konvertálni, akkor a Vissza a listához gombra kell kattintani, ott legörgetni a legaljára, kiválasztani a Lista törése-t, és kezdhetjük az egészet előröl. Ha megnézitek a tálcán a fázisfotók időpontját, láthatjátok, hogy nagyon gyorsan dolgozik a program, ezt a 8 könyvet 8 perc alatt sikerült átkonvertálnia. Tehát egyáltalán nem időigényes a dolog, mindenképpen megéri vele babrálni. 


Hová?
Tulajdonképpen ezzel el is készültünk, és már tölthetjük is rá az átkonvertált könyveinket az olvasóra. Ami nekem először nagy fejtörést okozott, hogy az olvasó melyik mappájába kell menteni a könyveket ahhoz, hogy meg is tudjuk őket később nyitni. Én vagy egy jó másfél órát szenvedtem vele, mire rájöttem, hogy egyszerűen minden könyvet a Documents mappába kell tenni ömlesztve, aztán majd az olvasón lehet ezeket bekategorizálni például műfajok szerint.


Remélem, tudtam segíteni ezzel a kis technikai kiegészítéssel azoknak, akik a fent említett problémák miatt vacilláltak az olvasó megvételén. Én továbbra is imádom, mindenhová magammal viszem, és amikor csak tudom használom. 

Címkék: , , , ,

13 megjegyzés:

Időpont: 2013. január 29. 20:00 , Blogger STYLESIDE írta...

Köszi ezt a bejegyzést!:) Nekem tabletem van, de ugyanígy tudok rá tölteni:))

 
Időpont: 2013. január 29. 20:07 , Anonymous kami írta...

Az ncore a legjobb :) (nekem az epubbud.com is bevált, bár ott azért kevesebb könyv van fent, és a Kindle-hez át is kell konvertálni őket...)

 
Időpont: 2013. január 29. 20:13 , Blogger Andus írta...

Időközben én is rájöttem a dolgokra, de Nekem is nagyon sok fejtörést okozott. Majdnem az egész estém ezzel ment el. :) Sajnos, viszont a konvertáló program, nem visz mindent, nekem legalábbis némelyik word documentumot nem akarta vinni. Barátom találta ezt az oldalt:
http://ebook.online-convert.com/convert-to-mobi
Így, még azt is át tudtam konverálni, ami először nem ment.
Köszönöm szépen a segítséget e-mailben is, és itt is! :)

 
Időpont: 2013. január 29. 20:47 , Blogger Edit írta...

Hasznos poszt :) Én Calibre-rel konvertálom a könyveket, szerintem nagyon szuper, magyar nyelvű és elképesztően átlátható és könnyen kezelhető, bár e Te programod is jónak tűnik :)
Itt lehet letölteni: http://calibre-ebook.com/

 
Időpont: 2013. január 29. 21:17 , Anonymous Névtelen írta...

Nem vagyok elégedett az ncore kínálatával. Amiket én keresek (jóféle skandináv krimik, illetve komolyabb hangvételű könyvek), nincsenek fenn. Csak az aktuális sláger könyvek találhatóak meg. Megnézem ezt a másik oldalt, amit említesz, hátha nagyobb szerencsével járok.

 
Időpont: 2013. január 30. 15:21 , Blogger Viki írta...

Szívesen, örülök, hogy hasznosnak találtad! :)

 
Időpont: 2013. január 30. 15:22 , Blogger Viki írta...

Az tuti. :D Ezeket is át kell ugyan konvertálni, de ez a része már nagyon hamar megvan. :)

 
Időpont: 2013. január 30. 15:25 , Blogger Viki írta...

Jajj, köszi a linket. Így most már duplán be vagyok biztosítva konvertálás ügyileg. :D

Örülök, hogy végül sikerült megoldani a problémát! :)

 
Időpont: 2013. január 30. 15:26 , Blogger Viki írta...

Köszi a linket Edit, a biztonság kedvéért letöltöm ezt is. :D

 
Időpont: 2013. január 30. 15:27 , Blogger Viki írta...

Remélem a másik oldalon találsz majd kedvedre valót. :)
Engem most ezek a könnyed "limonádé" könyvek vonzanak, ezekből szerencsére annyi van, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. :D

 
Időpont: 2013. január 31. 13:56 , Blogger hena írta...

Köszi az ötleteket, mindig tanul az ember. Nekem is Kindle-m van, én az átalakításhoz a Mobipocket Creator-t használom a Calibre inkább a rendszerezéshez jó. Ha rácsatlakozik a Kindle, akkor a Calibre-n látod, hogy mi van meg neked a gépen, s mi van már rajta az olvasón, illetve ezzel a programmal át is tudod küldeni az eszközre.
Ha pedig könyveket szeretnétek van egy nagyon jó oldal:
http://canadahun.com/forum/forumdisplay.php?120-Irodalom
Különböző stílusú és formátumú könyveket megtalálhattok (az ncore-ra is innen kerül fel szerintem), csak el kell olvasni a szabályzatot (nem túl bonyolult 48 óra reg., 20 hozzászólás ha jól emlékszem)

 
Időpont: 2013. február 1. 14:11 , Blogger Viki írta...

Szuper link, köszönjük szépen Hena! :)

 
Időpont: 2013. február 10. 20:03 , Blogger dyna írta...

Köszi Viki, csak most láttam ezt a bejegyzést. Engem picit ugyan zavar, h csak ilyen kalóz oldalakról lehet sok mindent leszedni, de hát nincs is (még) ilyen elektronikus ketyerém (mondjuk némileg ez távol is tart tőle).

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal