2012. március 7., szerda

A szépségipar társadalmi felelősségvállalása

A tavaszi rendrakás során, a magazinok szortírozása közben akadtam rá egy nagyon érdekes cikkre a Marie Claire tavaly júniusi számában. Nem vagyok annak a híve, hogy egy újságból egyszerűen bemásoljak egy teljes cikket, hiszen más tollával ékeskedni nem szép dolog, viszont úgy gondoltam, hogy ez egy olyan téma, ami mindenképpen megérdemel egy bejegyzést, és szerintem Titeket is érdekelhet. 

A téma nem más, mint ahogy a címben is szerepel, a szépségipari vállalatok társadalmi felelősségvállalása. Manapság, amikor kozmetikai termék vásárlására adjuk a fejünket, a csomagolás, az összetevők, a hirdetések, és mások véleményei mellett nagyban befolyásolja a döntésünket az, hogy az adott cég mit képvisel. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak például az állatkísérletekre. Mennyivel szívesebben vásárolunk meg egy olyan terméket, amelyről tudjuk, hogy nem tesztelték állatokon. 

Az olyan nemes ügyek, mint a környezetvédelem, az esélyegyenlőség megteremtése, vagy a mellrák elleni küzdelem, mind mind olyan terület amelyért a különböző kozmetikai cégek egyre nagyobb számban vállalnak felelősséget. Azok a vállalatok, amelyeknek eddig a fő céljuk az volt, hogy minél több terméket, minél drágábban tudjanak eladni a vevőknek, most úgy tűnik újfajta szemléletmódot képviselnek, és kezdik felismerni, hogy a társadalmi felelősségvállalásuk megtérül.




A környezetvédelem a XXI. század legjelentősebb problémái közé tartozik, és ezt a kozmetikai cégek is felismerték. Hiszen azzal egyidejűleg, hogy a szépségipar az emberek szépségét szolgálja, a környezetet nagymértékben károsítja. Gondoljunk csak a kozmetikumok előállításához és csomagolásához szükséges vegyi anyagokra, amik vagy csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem bomlanak le. Vagy arra, hogy ezeknek a termékeknek a világ egyik pontjából a másikba történő elszállítása milyen nagy mértékben szennyezi a környezetet, nem mellesleg nagyon energiaigényes is. Nyilvánvalóan ezek a folyamatok teljes mértékben nem szüntethetők meg, főleg nem egyik napról a másikra, összefogással azonban sokat tehetünk a károsító hatások csökkentéséért. 


A világszerte már több mint 400 üzlettel büszkélkedő Lush márka termékei például szinte alig tartalmaznak tartósítószert, és állati eredetű anyagokat. Az induláskor a márka jelszava nem az etikus szépségápolás volt, hanem a frissesség és a a minőségi alapanyagok használata, manapság azonban már odafigyelnek a csomagolóanyagok minimalizálására, és arra, hogy termékeiket nem repülővel, hanem hajóval szállítják a célországba, csökkentve ezzel is a környezetszennyezést. 




A francia Yves Rocher cég amellett, hogy biológiailag lebomló, növényi alapú kozmetikumokat gyárt, és újrahasznosított csomagolóanyagot használ, 50. születésnapja alkalmából azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az elkövetkezendő 5 évben 50 millió facsemetét ültet. 2011 tavaszán, már több, mint 13 millió ebből meg is valósult. 





De nem csak a környezetvédelem az, amiért a kozmetikai cégek nagy örömmel vállalnak felelősséget, hiszen nagyon népszerűek például a gyermekek támogatására, és a betegségek megelőzésére irányuló kampányok is. Az immáron 100 éve a piacon tevékenykedő Nivea például az S.O.S. Gyermekfaluval karöltve évek óta segíti azon gyerekek életét, akik család nélkül kénytelenek felnőni. Az anyagi támogatás mellett, a cég játékokkal, könyvekkel, ruhákkal és egyéb ajándékokkal is segíti a rászoruló gyerekeket. 



A méltán híres, professzionális sminktermékeket gyártó cég, a MAC, az AIDS elleni harcban vállal jelentős szerepet. 1994 óta a támogatja ugyanis AIDS-alapítványával a betegek kezelését szerte a világban. Üzleteikben a Viva Glam rúzsok és szájfények eladásából befolyt bevételek 100%-át AIDS fertőzöttek megsegítésére fordítják. Naponta átlagosan 2700 darab Viva Glam rúzst értékesítenek világszerte, és minden évben más-más sztár adja arcát a kampányhoz. Az utóbbi években Fergie, a Black Eyed Peas énekesnője, Cyndi Lauper, Lady Gaga, 2012-ben pedig Nicki Minaj és Ricky Martin népszerűsíti az AIDS elleni kampányt. 



Tekintve, hogy a szépségipar fő célcsoportja a nő, a legtöbb kozmetikai márka elsősorban olyan ügyeket támogat, amelyek főleg nőket érintenek. Ilyen például a mellrák elleni küzdelem, amelynek egyik jeles képviselője az Estée Lauder. A cég már több, mint 45 millió dollárral támogatta a különböző mellrák gyógyítását segítő kutatóközpontok munkáját világszerte, nem mellesleg tőlük származik a mellrák elleni harc szimbóluma, a rózsaszín szalag is. 





A mellrák elleni küzdelem másik fő képviselője az Avon, ami már több, mint 5 millió tanácsadóval joggal nevezi magát a nőkért elkötelezett vállalatnak, hiszen alapítványuk már 1955 óta támogatja a nők ügyét világszerte. A "Gyaloglás az életért" kampányuk évről- évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, 2010-ben már mintegy 10.000-en ragadtak rózsaszín lufit, és tették meg a 4 km-es távot a Városligetben. A márka célul tűzte ki továbbá a családon belüli erőszak visszaszorítását is, ennek keretében indította útjára a "Beszéljünk a családon belüli erőszakról" elnevezésű kampányát, melynek népszerűsítésében Salma Heyek segédkezett.



Az önértékelés szintén egy olyan téma, amely a nőket érinti a leginkább. A reklámokban, hirdetésekben tökéletes alakú, hibátlan bőrű modelleket látunk, akik a valóságban messze nem olyan tökéletesek, ahogyan mi azt gondoljuk róluk. A médiának, valljuk be, nagy szerepe van a nők körében elterjedt önértékelési problémák kialakulásában, ami ellen a Dove lépett fel leglátványosabban, amikor 2005-ben útjára indította a "Kampány a valódi szépségért" elnevezésű programját. A kampány célja az volt, hogy megmutassa, bárkiből lehet címlaplányt csinálni, hiszen az igazi szépség mindenkiben benne van. A reklámfilm eléggé ütősre és tanulságosra sikerült, szerintem mindenképpen érdemes megnézni. A cég 2007-ben létrehozott egy Önbecsülési alapot is, amivel a nőket, legfőképp a fiatal lányokat szeretné arra ösztönözni, hogy a szépség fogalmát próbálják meg tágabban értelmezni, mint ahogyan azt a média sugallja. 


Szerencsére a lista egyre inkább úgy tűnik, hogy végtelen, hiszen számos cég kötelezi el magát egy-egy nemes feladat mellett, és a profit maximalizálása mellett, a társadalmi szerepvállalás tekintetében is igyekeznek kiemelkedni a többiek közül. Szerintem ezen a téren elég jó irányba halad a világ, és a cégek kezdenek ráébredni, hogy nagymértékben tudják javítani a presztízsüket, a vásárlói megítélésüket egy fontos ügy felkarolásával. 





Titeket mennyire befolyásol egy adott termék megvásárlása során az, hogy az adott cég, milyen értékeket képvisel? Hamarabb megvásároltok egy terméket, ha tudjátok, hogy azzal valamilyen nemes ügyet támogattok?


Címkék: , , , , , , , , ,

3 megjegyzés:

Időpont: 2012. március 7. 16:23 , Blogger Andrea írta...

Hát, ez nekem mindig jól eladható szövegnek hangzott... Nem azért, mert kizárt, hogy igaz is legyen, csak ez a benyomásom. Amúgy ha ilyen beauty junkie lennék, meg amúgy is, pl MAC-ben ha vásárolsz ugye küldik az sms-eket ha új cuccot kapnak meg minden, szóval nekem jobban esne mondjuk egy iylen éves körlevél, amiben arról számolnak be, hogy konkrétan mi jót tettek adott ügy érdekében, pl hogy köszi mindenkinek a vásárlást, idén x mellrákos kezeléséhez járultatok hozzé sötöbö, és akkor nem is érezném magam annyira rosszul ha már az ezredik majdnem ugyanolyan színű akármit venném meg ott... Persze én így sem költekezem túl magam ilyen ügyben, csak maga a dolog, hogy ez így szerintem barátibb és hihetőbb lenne...

 
Időpont: 2012. március 10. 11:05 , Blogger lilian írta...

Tetszett nagyon ez az írás.
Dove-os kisfilm ütős.Jó volt kicsit más szemszögből olvasni ilyenről, és ha már a fele igaz.. az is egy jó irány. :)

 
Időpont: 2012. március 11. 9:23 , Blogger Viki írta...

Lehet, hogy én vagyok túl naiv, de én valahogy mindig elhiszem ezeket. És ha arra gondolok egy termék megvásárlásánál (amire amúgy talán nincs is olyan nagy szükségem), hogy ezzel segíthetek valakin, egyáltalán nincs lelkiismeret furdalásom. Ez a körleveles "köszi, hogy ennyi embernek segítettél" dolog szerintem is nagyon jó ötlet, mert így legalább duplán érezheted azt, hogy nem ment rossz helyre a pénzed.

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal